Skip to main content

Heating Honey? Not so funny
             

Honey has been used as natural sweetener worldwide for more than 2000 years. As per Ayurved it is supposed to be the best medicine for increased Kapha.  Kapha is not merely the phlegm thrown out while coughing; but anything that binds two cells in body is described as Kapha in Ayurved. Monsoon causes increase in humidity. These atmospheric changes result in to increased moisture in human body as well. This moisture can be correlated to Kapha. Increased Kapha during monsoon causes respiratory diseases and certain skin diseases like Eczema, Fungal Infections. Honey helps in removing excess moisture i.e. Kapha from the body. That’s why Charaka, the ancient sage of Ayurveda, has advised regular use of honey during monsoon. (पानभोजन संस्कारान् प्राय: क्षौद्रान्वितं भजेत् I)


    

            



Most of people mix honey with hot water & drink it morning empty stomach for weight loss which is not a good practice at all. Ayurvedic dietary principles warn that consuming honey that has been cooked, baked or added to hot liquids contributes to ill health over time. The reason is because honey that is cooked becomes like glue. The molecules then tend to adhere to mucous membranes in the digestive tract producing toxins, called Aama.  Charaka wrote over 1500 years ago that “nothing is so troublesome as Aama caused by the improper intake of honey.”

                This fact is now verified with modern scientific research as well. As per research article published in ‘Journal of research in Ayurved’ 2010 edition when honey is heated over 47 °C there is a significant rise in a chemical called hydroxymethyl furfuraldehyde (HMF). HMF is considered as ‘Carcinogenic’ (Probable cause of cancer) as per modern science. So regular consumption of honey with hot water may produce deleterious effects and act as a poison in due course.

                No doubt Ayurved has advised to take honey and water for weight loss but the method is different. When water is heated and reduced to ¼ of the quantity is known as आरोग्यांबु; which is helpful for weight reduction. So one should take 400 ml of water then boil it till it reduces 100 ml. Wait till water gets up to room temperature itself. Then add 20 gm of honey in it. Mix thoroughly. Drink it empty stomach. The water has to be boiled in the morning itself.                     

                So while following Ayurvedic advice it has to followed completely. Otherwise the mishap like Bottle Gourd poisoning will keep on happening and Ayurved will be blamed unnecessarily. So all you Honey Bunny & Bugs Bunny out there; never consume heated Honey because it’s poisonous and not at all Funny.

© Dr Pushkar Puryshottam Wagh
MD (Ayurved)
Ayush Ayueved Clinic,
A - 5, Palm View, RX -37,
 MIDC, Dombivli (East)
 9224349827

Please Share unedited. 

Comments

Popular posts from this blog

Ayush Digestive Solutions Presents Certificate course in Ayurvedic Gastroenterology “Unique opportunity to sharpen your clinical skills in Ayurvedic Gastroenterology” Syllabus ·          History taking & general considerations in Gastroenterology (Ayurvedic & Modern) ·          Oral diseases – Modern diagnostic skills & Ayurvedic treatment approach ·          अम्लपित्त GERD & Beyond  - Detailed samprapti, treatment plan, dietary restrictions ·          Irritable Bowel Syndrome (IBS) – Bread & butter for Ayurvedic physician ·          Inflammatory Bowel Disorders  (Crohn’s disease, Ulcerative colitis) ·          Gall stones – What are strengths & weakness of Ayurvedic treatment ·...
‘मंथ’ for the month शिक्षणविश्वातील ‘ग्लोबल वॉ र्मिंग’ शाळा कॉलेजमध्ये जाणाऱ्या कुठल्याही विद्यार्थ्याला जाऊन विचारा त्याचा किंवा तिचा ‘नावडता’ महिना कोणता ? ९०% जण ‘मार्च’ हे उत्तर देतील. कारण मार्च हा परीक्षेचा महिना. (उरलेल्या १०% लोकांना ऑक्टोबरसुध्दा आवडत नाही.) थंडी संपत आल्याने उन्हाचा ताप वाढत असतो आणि सोबत हा परीक्षेचा ताप सुरु होतो. मग वर्षभर ‘विषयांपासून लांब’ राहिलेले विद्यार्थी अभ्यास ‘सिरीयसली’ घ्यायला लागतात. त्यातूनच सुरु होतात जागरणं आणि ‘जागता पहारा’ देण्यासाठी मदत करणारे चहा, कॉफीसारखे पेय. भरीस भर म्हणून परीक्षेचे पेपरही दुपारच्या वेळेतच असतात. आधीच वाढलेल्या उष्णतेत हे उन्हातून जाणं येणं अजून तापदायक ठरतं. वरील सर्व कारणांमुळे शरीरात उष्णता आणि कोरडेपणा वाढतो म्हणजेच आयुर्वेदाच्या भाषेत वात आणि पित्त दोष वाढतात. त्याचे परिणाम शरीर व मनावर दिसायला लागतात. वेळेवर भूक न लागणे, तोंड येणे, पोटात आग होणे, डोळे चुरचुरणे, डोळ्यांची आग होणे, हातपाय गरम वाटणे, ताप आल्यासारखे वाटणे, दिवसा झोप येणे, उत्साह न वाटणे, चिडचिड होणे, अभ्यासावर ‘फोकस’ करता न ये...
आपली तुपली गोष्ट गेल्या आठवड्यात तरुणांमधील वाढत्या आत्महत्या या विषयावर लिहिलेल्या “शब्दावाचून अडले सारे” या पोस्टला भरभरून प्रतिसाद मिळाला. या आठवड्यात याच विषयाशी संबंधित एका निराळ्या पैलूवर प्रकाश टाकणार आहे. इंटरनेट आणि सोशियल मिडियाची आभासी दुनिया आजच्या तरुणाईला कशी जीवघेणी ठरतेय हे आपण पाहिले. आपण घेत असलेला आहार आपल्या मनावर परिणाम करत असतो. गेल्या ५० वर्षात आपल्या खाण्यापिण्याच्या सवयी खूप मोठ्या प्रमाणात बदलल्या. हा बदल आपल्या विचारांवर कसा प्रभाव टाकतोय याकडे मी आपले लक्ष वेधू इच्छितो. तत्पूर्वी पहिल्यांदा आपण मेंदू या अवयवाची ओळख करून घेऊ. मेंदू – मेंदूला मुंग्या आणणारा अवयव एका वयस्क व्यक्तीच्या मेंदूचे वजन सुमारे १४०० ग्र ॅ म असते. मेंदूमध्ये सुमारे १०००० कोटी चेतापेशी (न्युर ॉ न्स) असतात. सेकंदाला एक या गतीने आपण हे न्युर ॉ न मोजायला सुरुवात केली तर फक्त एका मेंदूतील न्युर ॉ न मोजण्यासाठी ३१७१ वर्ष लागतील. प्रत्येक न्युर ॉ न सुमारे १०००० इतर न्युर ॉ न्सशी जोडलेला असतो. माणसाच्या मेंदूचं वजन शरीराच्या फक्त २.५ % असूनही हृदयातून बाहेर पडणाऱ्या रक्तापै...